Översyn av hastighetsgränserna för riksväg 56

Vägstråket Räta Linjen, riksväg 56, mellan Norrköping och Gävle via Katrineholm, Eskilstuna, Västerås och Sala utgör en viktig del av det nationella stamvägnätet som riksdagen beslutade om 1993.

Ca 50 km av Räta Linjens totala längd på 285 km ligger inom Gävle kommun. Sträckan från länsgränsen vid Dalälven till trafikplats Mackmyra är i behov av förbättring, bland annat behöver den mötessepareras. Särskilt delen mellan Valsjön och trafikplats Mackmyra, där Rv 56 ansluter till E 16, har låg standard. Andelen tunga fordon är osedvanligt hög, mellan 25 och 30 procent. Det innebär att det i genomsnitt passerar ca 800 tunga fordon varje dygn. Det innebär också att vägen är mycket viktig för näringslivet. En ytterligare konsekvens är att de boende, i många fall med sina hus nära vägen, upplever trafiksituationen som mycket riskabel och pressande.

Under de åtta åren 2003 – 2010 har 63 personer skadats eller dödats på sträckan mellan länsgränsen och Mackmyra trafikplats. Antalet dödade är 3 personer, svårt skadade 8 och lindrigt skadade 52. År 2010 var det överlägset svåraste skadeåret under perioden. Då dog 3 personer och 2 skadades svårt. Singel- och mötesolyckor dominerar bland olyckstyperna. Räta Linjen gruppens inriktning om en mötesfri väg skulle väsentligt minska olycksriskerna på sträckan.

I samband med Trafikverkets hastighetsöversyn sänktes hastighetsgränserna på vägen. Figuren här intill visar de gränser som nu gäller på olika avsnitt (klicka på bilden för att se en förstoring). Vid Tvea övervakas trafiken med ATK (Automatisk Trafiksäkerhets Kontroll). Polisens uppfattning är att efterlevnaden av hastighetsgränserna är ganska dålig.

Detta inlägg publicerades i Hem. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Översyn av hastighetsgränserna för riksväg 56

 1. Anders Eriksson skriver:

  De dödsolyckor som skett på 56:an mellan Hedesunda och Mackmyra har skett i byn Främlingshem. När ska vägen i Främlingshem göras om, det är inte med i planen som det ser ut nu?!

  • ratalinjen skriver:

   Anders!
   Det är idag svårt att säga när 56:an kommer att byggas om till mötesfri väg (2+1 med mitträcke) vid Främlingshem. Sträckan ligger tyvärr inte inlagd i plan 2010-2021. För sträckan finns dock vägutredning som är beslutad. En förstudie för sträckan håller nu på att tas fram av Trafikverket. Vänd dig gärna till Trafikverket om du vill veta mer om byggandet.
   Med vänlig hälsning
   Håkan Svärd, Samhällsbyggnadsstrateg, Västerås stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s